10 tips om te groeien vanuit de kracht van je merkstrategie

Heel vaak krijg ik de vraag. “ik wil graag werken aan de kracht van mijn merk, maar hoe pak je dat in de praktijk aan”. Hieronder geef ik je vast 10 tips waar je direct mee aan de slag kan:

  1. Zorg dat je tot de absolute top behoort in je categorie en/of regio. Nog niet in de top 3? Geen nood. Start een nieuwe categorie en passeer zo de concurrentie. Red Bull introduceerde de energie drinks categorie om te concurreren met  de frisdranken van CocaCola. Google wist alle grote mediareuzen te verslaan door te focussen op de kwaliteit en selectiviteit van het mediabereik van Google. Plus de meetbaarheid er van natuurlijk. Hoe kan jij inspelen op nieuwe behoeftes? In welke nieuwe categorie wil jij de onbetwiste kampioen worden?
  2. Denk goed na over de ‘Purpose” of over de ‘Why’ van je merk. Het allerbelangrijkste? Start altijd bij de voorkeuren of behoeftes van de klant. De klant heeft immers altijd gelijk. Het bestaansrecht van een merk begint altijd bij het inspelen op actuele, liefst brandende, behoeften van de klanten.
  3. Consistency counts, persistency pays. Als één ding een rampzalige uitwerking heeft op een merk is het te vaak van koers wisselen. Daar raken zowel bestaande als potentieele klanten ernstig van in de war. Zeg nou zelf; ga jij graag naar een restaurant wat zich de ene keer Italiaans noemt en de volgende keer specialist in Spaanse tapas blijkt te zijn? Nee toch? Wees dus altijd heel consistent in de merkbelofte, maar blijf die aanpassen aan de eisen en context van de tijdgeest.
  4. Vertaal de merkbelofte door in letterlijk alles wat je doet. Je merk is veel meer dan alleen een uithangbord. Het merk is een kompas voor alles wat je als organisatie doet. Maar ook andersom. Je klanten verwachten dat alles, dus waarde propositie, product, identiteit, service, beleving etc. aansluit bij wat je merk de klant beloofd.
  5. Investeer in een eigen identiteit. Veel merken lijken zo op elkaar dat het onmogelijk is voor de klant om ze uit elkaar te houden. Hoe zorg jij dat je opvalt tussen alle andere mogelijk oplossingen. Niet alleen in beeld of logo, maar ook in toon, stijl, fotografie, video, sound, VR etc. etc..
  6. Ga uit van eigen kracht, maar luister heel goed naar de veranderende voorkeuren vanuit verschillende doelgroepen. Door sneller en slimmer in te spelen op veranderende of specifieke voorkeuren en wensen van verschillende segmenten ga jij harder dan de rest. Kijk naar bijvoorbeeld naar IKEA. Voor de millenials zonder auto komen er nu ook City stores. En Tesla begrijpt heel goed dat je vrouwen niet verleid om een Tesla te kopen met een saaie showroom op een industrie terrein. Vandaar dat je de Tesla showroom vind tussen de modezaken.
  7. PR starts at home. De kracht van een sterk merk begint altijd intern. Hoe succesvol zou de ‘Alles voor een glimlach’ strategie zijn voor Cool Blue als de medewerkers er niet in zouden geloven…Zo wordt je medewerker meteen een ambassadeur en word je meteen een sterker werkgevers merk. Belangrijk voor het aantrekken van nieuwe talent
  8. Blijf zichtbaar. Sterke merken zijn net zoals sterke leiders zichtbaar. Dit zorgt voor vertrouwen. En hoe zichtbaarder je bent, hoe sterker je leiderschap wordt. Moet dit altijd veel geld kosten? Nee, een merk als Tony Chocolonely geeft bijvoorbeeld maar heel weinig uit aan marketing en communicatie. De eigenwijze filosofie en duurzame missie van dit soort merken zorgen voor heel veel gratis aandacht.
  9. Zorg een functioneel en een emotioneel voordeel. In een wereld die elke dag meer keuzes biedt is het belangrijk dat je merk zich ook echt onderscheid van de rest. Dan ben je er alleen nog niet. Dit moet ook nog gekoppeld worden aan een emotioneel voordeel voor de klant. Waarom? Omdat wij 99% van onze beslissingen nemen op gevoel. Ook in B2B? Ja, misschien is het percentage daar wat lager maar ook daar speelt emotie een veel belangrijker. Kijk bijvoorbeeld naar het succes van winnende merken als Salesforce en Mercedes bedrijfswagens
  10. Investeer in je merk. Investeringen in je merk zijn geen kosten, maar investeringen in toekomstig rendement en waarde. Sterke merken maken meer marge, hebben meer klanten, die meer willen betalen, die meer producten kopen en langer klant blijven. Bovendien toont onderzoek al 100 jaar aan dat sterke merken sneller en beter uit een crisis komen. Niet voor niks is “Een crisis is goed voor marktleiders” een ouwe zaken wijsheid.  Tel uit je winst.
  • trvl