Van een duurzame visie naar commerciële resultaten: Een strategische aanpak
Duurzaamheid is ‘the way to go’, wat de laatste groep sceptici ook mag beweren. Bedrijven staan nu voor de spannende uitdaging: hoe vertalen we groene principes naar zwarte cijfers? Deze vraag is vooral relevant in de B2B-sector, waar de impact van duurzaamheid niet altijd direct zichtbaar is, maar waar de potentie voor grootschalige verandering en winst enorm is.
- De kracht van een duurzame visie: Het begint allemaal met een geloofwaardige duurzame visie die door het hele bedrijf wordt gedragen. Neem bijvoorbeeld Siemens, die zich richt op duurzame energieoplossingen. Hun commitment is niet alleen zichtbaar in hun producten, maar ook in hun bedrijfscultuur, wat leidt tot een sterke marktpositie en vertrouwen bij hun klanten.
- Betrokkenheid van het hele team: Het betrekken van iedereen in de organisatie is cruciaal. Wanneer elk niveau van de organisatie, van de CEO tot de werkvloer, betrokken is bij de duurzame missie, ontstaat er een krachtige synergie. Kijk naar een plastic recyclelaar BlueAlp, waar duurzaamheid deel uitmaakt van iedere afdeling, wat leidt tot continue innovatie en verbeterde processen.
- Directe klantvoordelen: bedrijven, vooral in de B2B-sector, zijn op zoek naar directe, concrete voordelen. Ze kiezen voor duurzame oplossingen die kosten besparen, efficiëntie verhogen, of compliance met regelgeving vereenvoudigen. Een mooi voorbeeld is de LED-verlichting; bedrijven stappen over op LED niet alleen omdat het duurzamer is, maar ook omdat het kosten bespaart en de werkomgeving verbetert.
- Innovatie als drijfveer: Duurzaamheid stimuleert innovatie door bedrijven te dwingen anders te denken. Dit kan leiden tot nieuwe producten of diensten die een markt op zijn kop kunnen zetten. Neem bijvoorbeeld beddenfabrikant Auping. Het bedrijf investeert voortdurend in onderzoek en ontwikkeling om hun producten te verbeteren en nieuwe oplossingen te vinden die bijdragen aan een betere nachtrust en een beter milieu.
- Authentieke communicatie: Het is essentieel om je duurzame verhaal op een authentieke en transparante manier te communiceren. Klanten waarderen eerlijkheid en duidelijkheid over wat je doet en waarom. Een voorbeeld hiervan is het rapporteren van duurzaamheidsdoelen en -prestaties. Steeds meer grote en tevens wat kleinere regionale bedrijven maken zo’n verslag. Van AS Watson en kaasmakerij CONO tot Zeeman.
- Meetbare Resultaten: Duurzaamheid moet meetbaar zijn. Dit betekent niet alleen het bijhouden van hoe duurzaam je operaties zijn, maar ook hoe deze groene initiatieven de bedrijfsresultaten beïnvloeden. Een voorbeeld is het bijhouden van energiebesparingen of de vermindering van afval, en hoe dit de totale bedrijfskosten verlaagt.
- Duurzaamheid als onderdeel van de waardepropositie: Maak duurzaamheid een integraal onderdeel van je waardepropositie. Dit betekent dat het niet alleen gaat om wat je verkoopt, maar met name over de waarde die je toevoegt voor je klanten. Het Nederlandse Bruynzeel Storage Systems helpt hun klanten hun ecologische footprint te verkleinen door de beschikbare opslagruimte zo effectief en efficiënt mogelijk te gebruiken. Hiermee heeft Bruynzeel een unieke en winstgevende propositie ontwikkelt in de wereld van de opslag
- De Rol van Leiderschap: Sterk leiderschap is essentieel om een duurzame visie te vertalen in commercieel succes. Leiders moeten niet alleen de visie voorleven, maar ook zorgen voor de middelen en ondersteuning om deze visie te realiseren. Een mooi voorbeeld is vastgoedondernemer Coen van Oostrom, die bij de oprichting van zijn OVG in 1997 duurzaamheid als leitmotiv van zijn bedrijfsstrategie heeft gepositioneerd. Nu ruim 25 jaar later is OVG de grootste vastgoedontwikkelaar in ons land en timmert het ook internationaal hard aan de weg
- Talent magneet: Een goed arbeidsvoorwaardenpakket is in deze kostbare tijd natuurlijk van groot belang. Daarnaast is het voor veel jong talent van belang dat het bedrijf ook een steentje bij aan de samenleving. Zo positioneert technologiebedrijf ASML zichzelf als een ‘force for good’ op de wereldwijde markt voor het beste technologie talent.
Het transformeren van een duurzame visie in commercieel succes is een uitdagend, maar haalbaar doel, vooral in de B2B-sector. Het vereist een holistische benadering: van het betrekken van je team tot het duidelijk communiceren van de voordelen naar je klanten. Bedrijven die deze uitdaging aangaan, positioneren zichzelf niet alleen als marktleiders, maar dragen ook bij aan een betere wereld.
Ik hoor graag jullie gedachten over dit onderwerp. Hoe ziet jullie bedrijf duurzaamheid als een kans voor commercieel succes?
Over de auteur
Met meer dan 25 jaar ervaring in leidinggevende posities in marketing en reclame verstrekt Ed Stibbe als merkstrateeg de merkkracht van de meest uiteenlopende merken.
Stibbe gelooft in het sturen op de behoeften en voorkeuren van klanten en (nog) niet-klanten vanuit de kern van het merk.