Duurzaam Ondernemen en Science Based Targets: De Weg naar Commercieel Succes

Science Based Targets: De gouden standaard voor klimaatdoelen

Vaak zijn het de onheilsprofeten die de voorpagina’s halen als het over ons klimaat gaat. Gelukkig zijn er nog veel meer ondernemers en bedrijven die hun handen uit de mouwen steken, en hun ideeën, energie en geld investeren in oplossingen voor de ombouw naar een duurzame samenleving. Velen zijn al druk bezig met de implementatie van Science Based Targeting. Nog niet van gehoord? Science Based Targets (SBT) zijn op wetenschap gebaseerde doelen die voor een grondige analyse van je uitstoot en de bijbehorende reductie plannen zorgen. Door te werken met deze doelen weet je of jouw doelstellingen, afhankelijk van de aard en omvang van jouw bedrijf, voldoende zijn om het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Het mooie van het werken met deze Science Based Targets is dat je zéker weet dat jouw klimaatinspanningen voldoende zijn; De SBT’s worden niet voor niets beschouwd als de ‘gouden standaard’. Ze maken een einde aan langlopende discussies over het ambitieniveau van energie- en klimaatdoelstellingen.

De noodzaak van een nieuwe waarde strategie

Minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van een bijbehorende nieuwe waarde strategie. Met onderscheidende duurzame (of moeten wij zeggen leefzame, want duurzaam klinkt zo duur.) proposities. Richting klanten en aandeelhouders natuurlijk. Maar ook richting talent, de directe omgeving en de maatschappij als geheel. Want de maatschappelijke aspecten van marketing nemen snel in belang toe. En bieden grote kansen voor wie verder kijkt dan louter de Science Based Targets zelf.

Duurzaamheid en commercieel succes: een delicate balans

Wat veel bedrijven en ondernemers in hun duurzame enthousiasme wel eens vergeten is dat een duurzaam product, ingrediënt of dienst niet automatisch ook een commercieel succes wordt. Onder knappe techneuten is nog maar al te vaak het credo ‘een goed product verkoopt zichzelf’. Niets is minder waar. Onze nationale trots Philips was verantwoordelijk voor belangrijke uitvindingen die ten grondslag lagen aan gigantische commerciële en technologische successen uit de vorige eeuw. Denk aan o.a. De computer, de video, de CD, de DVD, de kleurentelevisie etc. etc. Philips bleek onvoldoende in staat te zijn om de waarde van de technologie op een overtuigende manier te communiceren met haar klanten.

Het traject naar een commerciële vertaling

Gelukkig zien steeds meer eigentijdse technologisch gedreven ondernemers en leiders dat het anders moet. Ook in B2B. En dat een onderscheidende positionering, een winnende waarde propositie plus een overtuigend waarde gedreven merkverhaal net zo belangrijk zijn als de duurzame oplossing zelf. Niet alleen in de commercie, maar om alle stakeholders mee te krijgen. Zoals de bekende Amerikaanse ondernemer Ben Horowitz zegt ‘A powerful, compelling, and well-told story is not just marketing, it is your company strategy. If you make your story better, you make your strategy better’.
De afgelopen jaren help ik steeds meer leiders en managementteams van technologie gedreven ondernemingen met dit, vaak voor hun onbekende, traject.

BlueAlp: Een innovatieve scale-up in plastic recycling

Mocht je deze uitdaging herkennen, en opzoek zijn naar een commerciële vertaling van je duurzame strategie, neem dan gerust eens contact op. Of kijk anders eens op de website van BlueAlp. Een zeer innovatieve scale-up op het gebied van plastic recycling. Afgelopen voorjaar werkten wij o.a. aan de positionering, huisstijl, waarde propositie en het merkverhaal van BlueAlp.

Over de auteur

Met meer dan 25 jaar ervaring in leidinggevende posities in marketing en reclame verstrekt Ed Stibbe als merkstrateeg de merkkracht van de meest uiteenlopende merken.

Stibbe gelooft in het sturen op de behoeften en voorkeuren van klanten en (nog) niet-klanten vanuit de kern van het merk.

  • trvl