Groeistrategie

Sturen op merkvoorkeur is een succesvolle groeistrategie

Hoe vaak komt het niet voor, dat na een mooie periode vol met groei, aandacht en succes,  de groei curve omlaag gaat. Natuurlijk kunnen hier veel redenen aan ten grondslag liggen. Een economische recessie bijvoorbeeld. Of een tekort aan groei kapitaal. Een ander vaak voorkomende uitdaging, bij o.a. scale-ups, is dat het merk snel een schare trouwe fans om zich heen verzamelt. Maar dat het lastiger blijkt om echt een brede doelgroep aan te spreken.

Langer bestaande merken met een hoge bekendheid, denk bijvoorbeeld aan Blokker of de HEMA ervaren juist moeite om een emotioneel betekenisvolle relatie met nieuwe generaties klanten te ontwikkelen. In al dit soort gevallen is het hoog tijd om weer eens goed naar de groei strategie te kijken. En naar de rol van het merk daarin natuurlijk. Want wist je dat het merk de enige marketing KPI is die een causaal verband heeft met het marktaandeel? Zo is sturen op merkvoorkeur dus altijd sturen op groei.

Een sterk merk leidt tot groei

Stibbe gelooft in de kracht van het merk als de (hulp)motor onder de groei strategie. Of er nou een voorkeur bestaat voor een groei strategie volgens bijvoorbeeld het Ansoff model, of juist die van Porter.

Een sterk merk geeft de groeistrategie een gezicht en energie. En dus de klant een betere keuze. De nieuwe bouwstenen van het merk worden vast gelegd in een inspirerende vorm. Dat kan een film zijn, of een merk boek. Zo wordt het merk voor zowel interne en externe stakeholders constant een inspirerend groei kompas.

Groeistrategie

Groeistrategie Scan & Plan

Wat zijn nu de pijlers in jouw categorie onder waardevolle groei? En welke veranderingen worden verwacht? Hoe scoort je merk of onderneming in vergelijking tot de concurrentie. Waar liggen de kansen voor groei en welke barrières moeten worden genomen. Voorbeelden van vragen die langs komen bij de Groei Scan & Plan in één dag. Stibbe bereid de dag grondig voor door het verzamelen van zoveel mogelijk data.
Bij het eventueel ontbreken van data, kan marktonderzoek vooraf ook een oplossing bieden. Met behulp van o.a. het Brand Preference Canvas© verkennen wij de groeimogelijkheden. En ontdekken wij het effectiefste pad op weg naar klantgerichte groei. Je krijgt concreet advies hoe de inzichten te vertalen naar een merk-gedreven groei strategie.

Boek een Scan & Plan en kom tot een duurzame groeistrategie

Laat je merkstrategie onderzoeken en laat merkvoorkeur resulteren in duurzame groei.

Het merk als groeiversneller

Uitvoerig onderzoek van het gerenommeerde Amerikaanse Marketing Accountability Standard Board toont aan dat van alle marketing KPI’s alleen merkvoorkeur een causaal verband heeft met een business KPI, namelijk marktaandeel.

Een beter inzicht in de voorkeuren van zowel klanten als niet klanten helpt dus om factbased en klantgericht te groeien. En dus bij het opstellen van de groei strategie. Deze kennis geeft ook richting en voeding om de ideeën te ontwikkelen die de strategie omzetten in concrete actie. Belangrijk, handelingssnelheid en focus zijn cruciale succesfactoren in uitdagende tijden.

Data-gedreven groeistrategie

Waar liggen de meest effectieve opties om te groeien? Stibbe zorgt voor zowel de data-gedreven inzichten als de vertaling naar concrete actie. Soms is er al veel data aanwezig, bijv. uit recente onderzoeken, klanten data of een gedetailleerde kennis van de markt. Mocht er te weinig data zijn om op te sturen zijn dan helpt Stibbe met het opzetten van een marktonderzoek.

  • trvl