Gouden tijden voor topmarketeers

‘May you live in interesting times’ is een voor velen bekende Engelse spreuk. Hoewel de spreuk natuurlijk klinkt als een wens zit er een ironisch ondertoontje in. ‘Interesting times’ zijn nou eenmaal iets anders dan ‘good times’. Het zijn de tijden waar de kaarten opnieuw worden geschud.

Geen tijden van vrede en rust, maar vol angst, onzekerheid en veranderingen. Juist in dit soort tijden viert de creativiteit hoogtij. Vele uitvindingen hebben wij te ‘danken’ aan de oorlogen, zoals bijvoorbeeld de theezakjes, ook wel theebommetjes genoemd. Deze werden door de Duitsers uitgevonden in de Eerste wereldoorlog, om de troepen efficiënter te bevoorraden en te voeden.

Ook het maandverband is een ‘product’ van WOI. Toen de Amerikanen in 1917 het slagveld van de Eerste Wereldoorlog betraden, brachten ze een sterk absorberend gaasverband mee gemaakt van ‘cellucotton’, een materiaal dat vijf keer beter absorbeerde dan katoen en half zo goedkoop was in geval van massaproductie. Maar verpleegsters van het Rode Kruis die de gewonde soldaten moesten verzorgden, ontdekten ook andere voordelen van het nieuwe verband, namelijk die voor hun eigen persoonlijke hygiëne. Twee jaar na het einde van de oorlog kwam het maandverband op de markt onder de naam ‘Kotex’.

Periodes van angst en onveiligheid zijn heftig maar wakkeren tegelijkertijd ook allerlei nieuwe vormen van creativiteit aan. De ‘oorlog’ tegen Corona leidt tot ongekende onzekerheden.

Eerdere crisissen deze eeuw waren vooral financieel van aard, en dreven vooral de vraag naar vooral meer betaalbare producten. Niet gek dat dus vooral de slimme discounters als onder andere Action en Primark ervan wisten te profiteren. Covid 19 is van een hele andere orde. Covid confronteert ons voor het eerst in decennia met de onzekerheid van het bestaan. In tegenstelling tot wat we graag willen geloven blijkt ons menselijk bestaan dus minder maakbaar dan dat wij graag zien. Zeker als je bedenkt dat 54% van de mensen in Nederland een chronische aandoening heeft en dus potentieel in een risicogroep zit. In no time ontstaan er nieuwe voorkeuren en behoeften die geen enkele brandtracker nog in kaart heeft gebracht. Hoe en waar kan je nog vakantie vieren zonder potentieel besmetting of quarantaine gevaar? Hoe blijven mensen mobiel als zij het OV liever links laten liggen? Hoe zorg je er als werkgever voor dat je talent zich weer veilig voelt in de lift, op weg naar hun werkplek op de achtste verdieping? Hoe houdt een tv-zender mensen betrokken bij het medium als er geen actuele content meer is om uit te zenden? En blijft een fashion merk top of mind ondanks het feit dat velen drukke winkelstraten voorlopig blijven mijden? En anticipeer je als financiële dienstverlener aan de behoefte aan meer zekerheid en advies?

Voor marketeers is dit de tijd om het verschil te gaan maken. Door zich écht te verdiepen in de veranderende voorkeuren en behoeftes en die te vertalen naar concrete nieuwe producten, diensten en distributie vormen. Zo kunnen ook merken een belangrijke rol spelen om de maatschappelijke rust en richting te creëren die nodig is om de weg naar herstel en groei weer te vinden. Wat worden de merken en wie worden de marketeers waar over 100 jaar nog over gepraat wordt? Werk aan de winkel dus voor alle marketeers die deze weken vol nieuwe ideeën terugkomen van een welverdiende vakantie. Om elkaar te inspireren is het wellicht leuk om elke week een marketeer zijn post covid top 3 van de week te laten presenteren. Ik trap af:

1. De bijzondere vakantie plekjes op Vipio.nl van Catawiki oprichter René Schoenmaker
2. De virus-dodende robots van Ryberg voor o.a. veilige ziekenhuizen van o.a. ex RGA strateeg Man Yong Toh
3. De Costa Hollanda all-in vakanties in eigen land van Corendon.com

Wie opper jij?

  • trvl